En usædvanligt høj grundvandsstand og store mængder regn i foråret truer lige nu hvert andet sommerhus med oversvømmelse. Det viser nye beregninger fra GEUS – De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland. 

  

Oversvømmede haver og kældre truer halvdelen af landets sommerhuse

I starten af april i år stod grundvandet mange steder i landet så højt, at der var risiko for lokale oversvømmelser. Det viser nye beregninger fra GEUS – De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland.

– Normalt står det øverste grundvandsspejl højest sent på vinteren. Det plejer så at falde om foråret, hvor nedbørsmængderne er mindre, og temperaturer og fordampning stiger, fortæller Raphael Schneider fra den hydrologiske afdeling i GEUS.
– Men denne vinter har været særligt våd, og samtidig har april måned budt på store regnvejrsmængder. Derfor har grundvandet helt atypisk stået så højt nogle steder, at det var mere eller mindre i terræn. Når regnen så falder, kan det skabe problemer. Samlet er grundvandsspejlet steget med op til en meter de seneste 30 år.

250.000 sommerhuse i risikozonen

Ifølge fagekspert i byggeteknik, klimasikring og indeklima i Videncentret Bolius, Tue Patursson, viser beregninger fra tænketanken Concito, at omkring hver sjette helårsbolig i risiko for at blive påvirket af det forhøjede grundvand og de ekstreme nedbørsmængder. For de omkring 250.000 fritidshuse i Danmark er det lidt over halvdelen, der er i risikozonen. 
– Her taler vi om oversvømmede haver og vand i kældre med risiko for skimmelsvamp og ødelagte fundamenter og konstruktioner.

Læs mere på bolius.dk/vandetkommer og dingeo.dk

 

Offentliggjort den 19. maj 2024.